2007. április 27., péntek

Architek-túra I. (2/1)

Egy korábbi bejegyzésben tett ígéretemhez híven most megpróbálok beszámolni azokról az építészeti túrákról, amik Amszterdam különböző városrészeibe vezették utamat. Mikor az első túrát tervezgettem, a bőség zavarában 3 biztos pont sietett segítségemre és rajzolta meg az útvonalat: a Rijksmuseum épülete (az egyik legismertebb középület Amszterdamban), a híres zaanstraati beépítés (a legközelebb van az otthonomhoz a történelmi nevezetességek közül), illetve az Amszterdami Építészeti Központ – ARCAM emblematikus épülete (ez azóta birizgálja a fantáziámat, hogy megláttam az Alaprajz egyik számában). Ez utóbbi méltó befejezése lehetett volna a napnak, ha a természet is így gondolta volna. De nem gondolta így: jégesővel és orkán erejű szellővel tudatta velem, hogy talán jobban teszem, ha pihenek kicsit. A három pontot spontán felfűzte a belvárost határoló legkülső csatorna, a Singel, így már csak a köztes útszakaszokat kellet megtölteni célpontokkal. Nem volt nehéz… (az arcam.nl/architectural guide nagyon hasznos segítség, minden nagyvárosba kellene!)

A hajó - Zaanstraat-i beépítés (M. de Klerk, 1921)

Az ún. Amszterdami Iskola első nagy jelentőségű épülete: alkotói mozgalomba tömörültek és egyediségre törekvő építészetet hirdettek (az Art’s & Crafts-hoz hasonló kézműves hozzáállással). Szociális lakások, iskola, és postahivatal kapott helyet a háromszög alapú tömbben. Lenyűgöző az a virtuozitás, amivel a mester formálta – valósággal „téglából öntötte” - az épület részleteit, az összkép már-már organikusnak hat. A tömb egyik oldalán kellemes kis teret képez a térfal, aminek a párját az utca túloldalán, az alkotótárs Mey hasonló hangulatú épülete fonja körbe.

Hídfelügyelő állomás (LUX Architecten, 2004)

Kedves ismerős, naponta elsétálok mellette munkába menet. Apró méretei ellenére az egyik legfeltűnőbb objektum a környéken: minden napszakban más arcát mutatja. Meglepő látványt nyújt a súlyos tetőelem, egy kődarab határozottságával mond ellent a gravitáció törvényének. Akárcsak a híd, ami mintegy varázsütésre emelkedik fel (a kő alatt mormolják a varázsigét), amint magasabb hajók tűnnek fel a láthatáron (természetesen általában akkor tűnnek fel amikor sietek valahová...)

Silodam (MVRDV, 2002)

Szintén a közelben – az irodával szemben induló földnyelven – található az egyik legíresebb holland építésztársulat különleges agyszüleménye, ez a hatalmas konténer: 157 lakást préseltek bele, amelyek 4-8 egységből álló kis szomszédságokat alkotnak. A csoportok önálló belső szerkezettel és egyéniséggel rendelkeznek, így teszik mozgalmassá a homlokzatot és izgalmassá a végtelenül egyszerű tömegformát.

Lakóépületek

Számtalan módon kísérleteztek és kísérleteznek a mai napig a hollandok, miként lehet megvalósítani az ideális városi lakóépületet: a várost járva végtelen számú variációt találtam, ezek a legfrissebb tervek a műfajban. (a tervezők: Van der Waals, Soeters van Eldonk, Köther en Salmon Architekten) A "vasaló" például a legkülönbözőbb lakástípusokat egyesíti magában (van benne 4 szintes is!) de a határozott, pengeéles sarok és a belső udvar egyedi hangulata teszi igazán különlegessé. Soeters van Eldonk furcsa "piramisai" feltűnően magasodnak a városrész felé, sokféle különböző asszociációt engedve a szemlélőnek, és pazar kilátást biztosítva a lakóknak a lépcsőzés által létrejött teraszokról.

tovább...

Nincsenek megjegyzések: